Lipsa de timp este una dintre cele mai frecvent invocate probleme. La rândul meu când m-am apucat de antrenamente am întâmpinat aceiași problemă.
Mereu se găseau lucruri care să îmi răpească din timp, doar ca să ajung la final de zi să spun “lasă că mă antrenez mâine”.
În mod clar, acestă abordare nu m-a adus nicăieri.
În acest articol aș dori să îți prezint 2 unelte care m-au ajutat să depășesc lipsa de timp pentru antrenament.
1. Calendar
Folosește un calendar pentru a determina:
- Frecvența cu care te vei antrena
- Zilele de antrenament în cadrul săptămânii
- Ora și locația
Orice calendar este bun. Este de preferat să existe un desfășurător cu ore. Îți recomand mai întâi să notezi orele care sunt blocate de serviciu, sau alte obligații care nu pot fi anulate sau reprogramate.
Apoi determină:
Frecvența cu care te vei antrena. Frecvența depinde de obiective, vârstă și experiență de antrenament. Undeva între 2-5 antrenamente/ săptămână sunt suficiente.
Îți sugerez să fii cât se poate de realist când determini frecvența antrenamentului. Ține cont de restul obligațiilor și începe de unde poți. Ia în considerare pe viitor dacă ai nevoie de mai multe antrenamente sau dacă dorești a renunța la anumite obligații.
Zilele de antrenament. În funcție de frecvența antrenamentelor este de preferat să ai o zi de pauză între antrenamente: de exemplu Luni – Miercuri – Vineri. Sau nu mai mult de 2 zile de antrenament consecutive. De exemplu: Luni-Marți-Joi-Vineri.
Ora și locația. Găsește o oră la care ai fi dispus să te antrenezi și care este liberă în calendarul tău. Fie dimineața, fie după masa.
Ca și locație, te poți antrena la sală, acasă sau afară. Fiecare locație are avantajele și dezavantajele sale. Fii curios și experimentează, vezi ce îți place mai mult.
2. Planul de antrenament
Nu lăsa nimic la întâmplare. Dacă nu ai un plan de antrenament, este greu să te mobilizezi. Odată ce ai depus atât efort să te organizezi, să nu știi ce ai de făcut te poate face să pierzi si mai mult timp.
Când cauți un plan de antrenament ia în considerare:
- Obiectivul pe care îl ai
- Echipamentul la care ai acces
Obiectivul tău este important. Ai nevoie de un plan de antrenament care să fie conceput pentru ce îți dorești. Sunt nenumărate planuri și aplicații pe internet.
Atunci când cauți un plan de antrenament, asigură-te că este alcătuit din încălzire, o componentă de forță și eventual o componentă de cardio.
Echipament. Există o mulțime de echipamente cu care te poți antrena.
Sincer, cel mai bun echipament este cel la care ai acces și care îți face plăcere să îl utilizezi. Chiar dacă nu ai echipament, mereu există soluții pentru a te putea antrena.
Câteva minute pe săptămână, special dedicate antrenamentului, împreună cu un set clar de instrucțiuni pot fi suficiente să te pună pe drumul către un corp mai sănătos.
Până data viitoare,
Dr. Răzvan
PS: Dacă dorești să începi să te antrenezi de astăzi chiar la tine acasă, fără echipament, am pregătit pentru tine un program gratuit. În el vei găsi tot ce ai nevoie pentru a începe.
Tot ce vei găsi în acest program este acompaniat de tutoriale video pentru exerciții, în plus primești o încălzire pe care o poți face împreună cu mine. Fac tot ce pot pentru a face informația cât de simplă, accesibilă și ușor de implementat pentru că știu că nu ai foarte mult timp și energie pentru a desluși ce ai de făcut.